top of page
2. Kees Goudzwaard.jpeg

COLLECTIE DE GROEN

Tijdens de Uitnacht kan je de solo tentoonstelling Kees Goudzwaard zien op de begane grond. Deze is voor iedereen toegankelijk van 20:00 tot 23:00 uur.

 

Kees Goudzwaard Is een bedachtzame bedenker van composities op het linnen. Goudzwaard schuift met papier, papiertjes, snippers en verschillende soorten tape net zolang op het vlak tot de compositie beantwoordt aan wat de schilder in zijn hoofd ziet. Nauwgezet brengt hij die compositie over op het doek. Goudzwaard is, zoals hij zelf zegt, op zoek naar een niet-materiele kostbaarheid. “De verf vervangt de dunne papieren laagjes”. Het gaat niet om een trompe-l’oeil. Er is eerder sprake van een zuivere vorm van realisme. De geconcentreerdheid spat bijna van het doek af. Een schilderij van Goudzwaard geeft elke keer wanneer je er goed naar kijkt nieuwe informatie en nieuwe inzichten. Los van alle denkbare kunstfilosofische beschouwingen over het werk van Goudzwaard is het voortdurend “doorgaan van het schilderij in je hoofd” telkens wanneer je het ziet, een onverklaarbare kwaliteit.

“Almighty Modest” staat voor het idee dat kunst zelfs in haar meest bescheiden vorm een overweldigende indruk kan maken.

Beginnen niet alle verzamelingen met de aankoop van een eerste werk, maar zonder de bedoeling een verzameling op te bouwen? En wanneer noem je iets een verzameling?  Pas na jaren is er sprake van een verzameling. Pas na vele atelierbezoeken en gesprekken met de kunstenaar. Vrijwel geen impulsieve aankopen. We keken en kijken nog steeds met het oog van de kunstenaar. Wat vinden we mooi en wat niet? De reden waarom een werk je overtuigt is voor iedereen anders. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn om het toch allebei mooi te vinden.

Langzaam groeit zo'n verzameling. Kunst kopen als kunstenaar is anders dan kunst kopen als verzamelaar of liefhebber. Geduld moet je hebben. Het werk de kans geven zich te tonen. Je niet laten verleiden door de schoonheid of de provocatie. Door de hype of door de markt enzovoort. Wij hebben een dubbele rol: die van beeldend kunstenaar en die van verzamelaar. Wij zijn geïnteresseerd in het verhaal, de werkprocessen en de houding van de kunstenaar ten opzichte van zijn eigen werk. Daar kom je pas achter als je atelierbezoeken aflegt. Dat zijn waardevolle ontmoetingen. Er wordt een beslissing genomen: je koopt of je koopt niet. Zo is de collectie inmiddels uitgegroeid tot zo'n vierhonderd werken. Van minuscuul tot ruimtevullend. Van schilderkunst en fotografie tot video. Van 2d tot ruimtelijk. Het werk van veel van de kunstenaars in de collectie is niet bekend bij het grote publiek. Eerlijk gezegd wisten we niet dat het werk van deze ongeziene kunstenaars mede het uiterlijk en de inhoud van de collectie bepaalt. Het ongeziene zichtbaar maken, voor wie het wil zien.

 

Marjolein de Groen en Peter Jordaan zullen op 2 momenten een rondleiding van ongeveer een half uur geven door hun privécollectie beeldende kunst. Deze privécollectie bevindt zich op de eerste verdieping van het gebouw

Er is plek voor 10 personen (voor wie het eerst komt).

 

21:00

rondleiding door privécollectie

22:00

rondleiding door privécollectie

DE.GROEN is een huis voor de kunst met in het hart een groeiende verzameling hedendaagse kunst die vanaf juni 2017 wordt gepresenteerd in het voormalige bankgebouw aan de Weverstraat in Arnhem. Naast de privécollectie is er ruimte voor wisselende tentoonstellingen op de begane grond.

In de  voormalige kluisruimte is de plek voor video-installaties, debatten, performance.

Tentoonstellingen bij DE.GROEN zijn vrij toegankelijk, de collectie is alleen op afspraak te bezoeken tijdens een rondleiding. 

bottom of page