top of page
2 jaap kroneman en jochen muhlenbrink.jpg
3 sjoerd knibbeler en arno westerberg.jpg
1 berndnaut smildedsc00396 kopie.jpg

Collectie De Groen

Weverstraat 40, 6811 EM Arnhem

20:00 - 23:00
 tentoonstelling  ‘vanver af dichtbij’


21:00

rondleiding door privécollectie
(30 min)


22:00

rondleiding door privécollectie

(30 min)

Marten Hendriks - van veraf dichtbij - tentoonstelling

Tijdens de Uitnacht laten we de solo tentoonstelling Marten Hendriks te zien op de begane grond. Deze is voor iedereen toegankelijk van 20 tot 23 uur.

 


Met van veraf dichtbij brengt Hendriks het heden, verleden en de toekomst van zijn kunstenaarschap bij elkaar in één tentoonstelling. Het is een soort tijdmachine waarin Hendriks oude werken actualiseert en daarmee nieuwe werken een verleden geeft, tegelijkertijd kijkt hij in de toekomst. Het is aan de toeschouwer om óf ieder werk afzonderlijk te bekijken óf juist te zoeken naar de ontstaansprocessen en verbindingen in het werk van Hendriks. Het beloofd een spannende show te worden die misschien een inkijk geeft in het onnavolgbare denken van de kunstenaar Marten Hendriks. 

 

U kriijgt van ons bij uw bezoek onze gebruikelijke kleine begeleidende publicatie.

 

Marjolein de Groen en Peter Jordaan zullen op 2 momenten een rondleiding van ongeveer een half uur geven door hun privé collectie beeldende kunst. Deze privécollectie bevindt zich op de eerste verdieping van het gebouw

 

Er is plek voor 10 personen( voor wie het eerst komt )
 

“Almighty Modest” staat voor het idee dat kunst zelfs in haar meest bescheiden vorm een overweldigende indruk kan maken.

Beginnen niet alle verzamelingen met de aankoop van een eerste werk, maar zonder de bedoeling een verzameling op te bouwen? En wanneer noem je iets een verzameling?  Pas na jaren is er sprake van een verzameling. Pas na vele atelierbezoeken en gesprekken met de kunstenaar. Vrijwel geen impulsieve aankopen. We keken en kijken nog steeds met het oog van de kunstenaar. Wat vinden we mooi en wat niet? De reden waarom een werk je overtuigt is voor iedereen anders. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn om het toch allebei mooi te vinden.

Langzaam groeit zo'n verzameling. Kunst kopen als kunstenaar is anders dan kunst kopen als verzamelaar of liefhebber. Geduld moet je hebben. Het werk de kans geven zich te tonen. Je niet laten verleiden door de schoonheid of de provocatie. Door de hype of door de markt enzovoort. Wij hebben een dubbele rol: die van beeldend kunstenaar en die van verzamelaar.

 

Wij zijn geïnteresseerd in het verhaal, de werkprocessen en de houding van de kunstenaar ten opzichte van zijn eigen werk. Daar kom je pas achter als je atelierbezoeken aflegt. Dat zijn waardevolle ontmoetingen. Er wordt een beslissing genomen: je koopt of je koopt niet. Zo is de collectie inmiddels uitgegroeid tot zo'n vierhonderd werken. Van minuscuul tot ruimtevullend. Van schilderkunst en fotografie tot video. Van 2d tot ruimtelijk. Het werk van veel van de kunstenaars in de collectie is niet bekend bij het grote publiek. Eerlijk gezegd wisten we niet dat het werk van deze ongeziene kunstenaars mede het uiterlijk en de inhoud van de collectie bepaalt. Het ongeziene zichtbaar maken, voor wie het wil zien.

2 kopie.jpg

DE.GROEN is een huis voor de kunst met in het hart een groeiende verzameling hedendaagse kunst die vanaf juni 2017 wordt gepresenteerd in het voormalige bankgebouw aan de Weverstraat in Arnhem. Naast de privécollectie is er ruimte voor wisselende tentoonstellingen op de begane grond.

In de voormalige kluisruimte is de plek voor video-installaties, debatten, performance.

Tentoonstellingen bij DE.GROEN zijn vrij toegankelijk, de collectie is alleen op afspraak te bezoeken tijdens een rondleiding. Maar deze Uitnacht zijn er 2 gratis rondleidingen

bottom of page