top of page
foto activiteit - zien - jan van ijken - planktonium.jpg
profielfoto lobke vrensen.jpg
foto activiteit - ruiken (en zien) - gea wissels - microscopisch beeld grond.png
profielfoto jan van ijken.jpg

Huis der Provincie x Uitnacht

Markt 11, 6811 CG Arnhem

20:00-22:00 | 1e verdieping

Doorlopend programma

Toegankelijkheid goed

 

Een avond met doorlopend programma tussen 20.00 en 22.00 uur waarin alle zintuigen geprikkeld worden bij de tentoonstelling ‘Hoofd in de wolken, voeten op de grond’. Aandacht voor kijken naar kunst en bodemleven, voelen met voeten, voelen en maken met handen, ruiken van verschillende soorten grond, proeven van hapjes uit de grond en horen: luisteren naar bijpassende muziek. Toch is het een rustige activiteit, je wordt stap voor stap meegenomen langs kunstwerken en de programmaonderdelen.  

 

Huis der Provincie | Voelen

Doorlopend programma van 20:00u tot 22:00u

Onder leiding van keramiste Lobke Vrensen ontdek je Gelderse klei. Voel de klei in je handen en maak een duimpotje. Dit holle potje wordt vervolgens op zijn kop als bolletje onderdeel van een landschap/kunstwerk van klei. Prikkel je zintuigen daarnaast nog meer door op kousenvoeten langs de tentoonstelling te lopen en de grond onder je voeten te voelen. Prikkel niveau 1 (prikkelarm) 

 

Huis der Provincie | Zien

Doorlopend programma van 20:00u tot 22:00u

Bekijk de korte, abstracte film Planktonium gemaakt door filmmaker en fotograaf Jan van IJken. Over wonderschone wezens uit Nederland die zo klein zijn dat je ze met het blote oog niet kunt zien. Toch zijn ze in grote aantallen in elk water te vinden. Het is een reis naar een onbekend universum, bewoond door alien-achtige wezens. 

 

Prikkel daarnaast je zintuigen door met bodemdeskundige Gea Wissels onder een microscoop naar de samenstelling van de bodem en haar diertjes in de bodem te kijken. Prikkel niveau 1 (prikkelarm)

 

Huis der Provincie | Proeven

Doorlopend programma van 20:00u tot 22:00u

Hoe smaken groenten uit de Duivense grond gegaard op Gelderse turf? Plantaardig materiaal is geperst en gedroogd tot briketten, waarmee knollen, bieten en wortels zijn gerookt. Een knol gerookt op briketten in de winter is als het opeten van de warme groenten van de zomer.  Proef het hapje gemaakt door chefkok Rens Pörtzgen. Hij kijkt graag naar eten als een manier om mensen op hun gemak te stellen terwijl hij zijn blik op zowel het heden als het verleden deelt. Prikkel niveau 1 (prikkelarm)

 

Huis der Provincie | Ruiken

Doorlopend programma van 20:00u tot 22:00u

Het verschil in geur van Gelderse grondsoorten ervaren? Bodemdeskundige Gea Wissels nodigt je uit om verschillende grondsoorten te ruiken. Prikkel niveau 1 (prikkelarm)

 

Huis der Provincie | Horen

Doorlopend programma van 20:00u tot 22:00u

We nodigen je uit om de tentoonstelling’ Hoofd in de wolken, voeten op de grond’ te bekijken terwijl je luistert naar toepasselijke muziek. Speciaal voor de Uitnacht is muziek geselecteerd die aansluit op kunstwerken uit de tentoonstelling. Neem voor deze activiteit eigen oordopjes of een koptelefoon mee en een telefoon om qr-codes mee te scannen. Prikkel niveau 1 (prikkelarm)

huis der provincie.jpg

Het Huis der Provincie is in 2007 tot rijksmonument benoemd vanwege de bijzondere architectuur en de kunst. Provincie Gelderland is ambassadeur voor de Gelderse beeldende kunst. De provincie heeft een eigen kunstcollectie in het Huis der Provincie. Deze kunstcollectie is voor iedereen te beleven. 

bottom of page